Curses (85) Llibres (64) Viatges (270)

dissabte, 14 d’agost del 2010

14/08/2010 - Dia Nacional de Svalbard a Trollsteinen -


Resulta que el 14 d'agost de 1925 es va firmar el tractat de Svalbard amb el qual les nou nacions firmants, donaven el poder administratiu del territori a Noruega. Per això aquesta data, és la que s'ha adoptat com a dia nacional "no oficial" (el de noruega és el 17 de maig) de l'illa. Això ho he descobert a mig matí, però mai és tard per aprendre una mica de cultura política de la zona :)




















Tornant a l'inici del dia, el meu rellotge biològic m'ha llevat abans d'hora aquest matí. És quelcom normal, però suposo que avui anava acompanyat d'unes ganes de no adormir-me :P Em venia molt de gust unir-me a la familia de la Mari i anar d'excursió!! A les 9h, m'he llevat, per analitzar el temps i quanta roba necessitava. Estava una mica ennuvolat, així que he optat per sortir amb malles sota els pantalons i 3 capes a dalt (i la jaqueta a la motxilla :P). La Mari estava a la cuina preparant entrepans, i hem estat xerrant mentre jo esmorzava. Anàvem bé de temps! Abans de sortir, jo he estat l'encarregat de la pistola de fogueig :)


A les 10h hem anat a buscar a la seva familia a la barrack 5 (Spitsbergen Guesthouse), i hem sortit caminant de Nybyen. Un cop abandonat el poble, rifle semi-carregat i algunes fotos de l'Adventtopen mig nevat. Se'ns han intentat acoblar un parell de turistes però ràpidament la Mari els ha dit que seria una excursió llarga i no han insistit més xD Després de fer algunes fotos amb turistes just al límit del poble, hem enfilat cap a la glacera de Lars (Larsbreen). Fent el mateix inici que per anar a Sarkofagen. Hem passat del paisatge verdós a les morrenes que semblen d'altres planetes, mentre anàvem pujant. Hem fet alguna parada tècnica per anar descansant (la Mari ve d'estar malalta jeje). El temps semblava que no anava a millor, però hem seguit caminant.



































A l'alçada del Larsbreen, hem atrapat un altre grup que es dirigia a Sarkofagen. Nosaltres hem buscat el camí per creuar la glacera cap a l'esquerra i trobar com pujar fins a Trollsteinen, objectiu del dia. El tros de gel estava molt practicable i no hem tingut problemes. Al marge est, hem pogut saltar una petita esquerda (crevase) del gel sense dificultats. Bàsicament són el risc de creuar els glaciars: als marges s'acostumen a formar rius per sota el gel (a vegades no es veuen), i si es trenca la capa superior i caus, ho tens molt xungo perquè poden ser força profunds i no pots sortir perquè el gel està allisat per l'acció de l'aigua! A partir d'aquí, ha començat a nevar xD Era millor que la pluja, perquè al no ser una gran tempesta, podies veure tranquilament el paisatge i no et mullaves tant :) Des d'aquí, hem fet l'ascens directe cap al cim, passant per uns quants bonys del material terrós típic de les muntanyes abans d'enfilar la pujada per la neu fins a la carena. A partir del glaciar ja hem estat més atents a la llunyania per si hi havia alguna opció d'ós polar, però per sort, no hi ha hagut ni ensurts (confusions amb rens o algo així). La visibilitat era molt bona així que tots tranquils.




A mitja carena, hem parat a fer un esmorzar per agafar energies pel darrer tram. Necessitaven sucre ells jeje. Jo com sempre, aigua quan arribo a dalt de tot, pel camí anava bé. Aquí m'han començat a anomenat "Robot", perquè no menjava ni bebia jeje i després, ha vingut el millor comentari (atents els del IDAEA): la mare de la Mari m'ha dit que sóc una CABRA MONTESA! xDDDDDDDDD No sabeu com he rigut jajaj i li he hagut d'explicar tota la història :P Jo anava sempre obrint el camí a un bon ritme i sense problemes per la neu-gel, i m'anaven dient que ho fèia molt fàcil i en realitat no ho era xDD Amb tot això, a mitja carena (a 5 minuts del cim) ens hem trobat una dona que ja baixava i ens ha dit que estava tot bé per arribar. Hem finalitzat l'ascens per l'estreta cresta fins a l'escala final! Faltava pujar per les pedres fins assolir la plataforma de la pedra del Troll (nom de la muntanya)! Hem fet unes grans fotos, tot i que a dalt només hem pujat la tieta i jo en un principi xDD La caixa per firmar es trobava rodejant la pedra, així que hem deixat tots el nom, i abans de marxar, la Mari ha decidit pujar també a dalt tot i que li fèia por xDD Almenys ja té la foto :D Des de la carena superior es podia veure l'Endalen (primera vall) i el glaciar de Boger, molt xulo. També hem pogut fer fotos de la Gruvefjellet i tot el Larsbreen.





































Per baixar, hem optat per un camí més recte, des de dalt es vèia millor la possible ruta de baixada, i el terreny és fantàstic. Està format com per una sorra gruixuda, que permet amortiguar molt la baixada i per tant no se't carreguen tant les cames. És curiós que al tornar a arribar al glaciar de Lars, fèia més fred que a dalt la muntanya. Es notava l'efecte del gel entre les muntanyes! Aquest cop hem creuat sense haver de passar esquerdes (perquè era més amunt), i ens hem dirigit cap a Sarkofagen a dinar. Tot i que començava a aparèixer boira dalt els pics, encara teníem bones vistes de la vall de Longyear. Hem fet fotos i hem parat a menjar sota un fred més intens. Jejje les mans estaven força fredes i no hem estat asseguts massa estona xD Després de fer la segona firma del dia, cap avall seguint el mateix camí pel paisatge lunar, la vall verda i retornant a Nybyen. En total 5 hores! Està molt bé :) Un cop al poble, ens hem acomiadat molt amistosament de la familia de la Mari, avui he estat el fill adoptat xDD



















Ja un cop a casa, una bona dutxeta i a descansar a l'habitació. De cop algú m'ha picat a la porta, resulta que era l'amiga de la Lorna (no recordo mai el nom :S), que em venia a informar que a les 20h havien quedat per anar a Trollsteinen, o a Plateufjellet si fèia molt mal temps xD Li he dit que havia anat al matí al seu primer destí, però si anaven a l'altra, m'apuntava. Tenia temps de fer un bon sopar energètic per si tornava a sortir a caminar. De cop, entre 18 i 19h ha estat nevant amb ganes!! Bàsicament he imaginat que no farien excursió amb aquest temps, però mentre reflexionava sobre això, ha passat un dels helicòpters pel costat de les cases. S'ha estat gairebé una hora donant voltes per aquí, mala senyal! Total, com que he vist que no millorava el temps, he enviat sms de que jo no aniria enlloc (i suposo que no han sortit).
















Per acabar la jornada, he vist la pel·lícula Origen (estrenada el divendres, hi ha una web online on pots veure pelis gratis, he flipat) i després el partit del Sevilla-Barça (3:1), mentre arreglava fotos del matí. Han sortit algunes panoràmiques ben maques. A més, he pogut llegir el diari de Svalbard per internet (Svalbard Posten), que només està en norueg, però usant el traductor de google, enganxes tota una noticia i pots llegir-la bastant bé. Respecte a l'helicòpter, han hagut de venir a buscar un turista americà que s'ha fet mal al genoll aquí a Longyearbreen (la glacera d'aquesta vall). Res greu, però com que ha començat a nevar, no s'ha vist en cor de baixar amb el grup que anava (tour organitzat). Sort que només ha estat un ensurt! Una jornada completa, demà faré més relax :)

Bona nit,

L'Avi Salmó des de la Barrack 4, room 211, Nybyen, Svalbard

Enllaç directe a la resta de fotografies d'aquest viatge: http://picasaweb.google.com/oktopusgarden1/ResumSvalbard#

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Arxiu del diari

Sobre el viatger