Curses (85) Llibres (64) Viatges (270)

dimecres, 1 de setembre del 2010

01/09/2010 - Inici de Setembre mullat -


Aquest matí ens hem llevat plovent. Aquí quasi mai plou en quantitats que realment facin por, però són suficients per mullar-te sencer i deixar xopa la motxilla. Per tant, calia protegir l'ordinador amb el "traje de agua". Com sempre, he arribat bé a la UNIS cap a dos quarts de nou i he estat a l'ordinador fins a mig matí. Després he començat a mesurar els otolits. He llegit que hi ha estimacions d'edat que es poden basar en la longitud i pes d'aquets ossos, així que abans de trinxar-los del tot cal recollir les dades. Així, fins l'hora de dinar he estat fent mesures al laboratori. Són interessants les diferències que es troben perquè bàsicament són en el pes. Probablement tots els peixos siguin aproximadament de la mateixa edat, tot i que les longituds dels individus fóssin molt diferents. A les 11:45h, he deixat les coses i he provat d'aconseguir un rifle a logística. Avui era el primer de la cua, així que a les 12h, han començat a venir més persones (Mari inclosa). Hem tingut sort, avui hi havia 5 rifles lliures, així que me l'han donat per una setmana i espero poder-lo aprofitar el cap de setmana (si el temps aguanta). Et dónen rifle, funda impermeable i munició. Se suposa que ho has de deixar amb un candau (que et cobren a recepció) en una mena d'armari per rifles, però jo he vist que tothom se l'endú a l'oficina (els doctorants vull dir), així que l'he pujat i l'he amagat sota el meu escriptori :P Total, haver de comprar un candau per 4 hores, no val la pena, després me l'havia d'endur cap a Nybyen!

















Abans de dinar, tocava pujar a recollir els filtres d'aire. He anat a buscar al Mark, i hem pujat a la teulada. No és massa agradable fer la feina sota la pluja, perquè tens masses coses a les mans, se't mullen els papers, i en definitiva, no treballes cómodament. De totes formes, almenys no fa fred i simplement has d'intentar passar el mínim temps possible a l'exterior :) Un cop de nou al laboratori, com sempre, hem tret els dos filtres, el de vidre per una banda i el de partícules per l'altra. Estaven força grisos, així que li he comentat al Mark, si podria ser per partícules provinents de la xemeneia de la fàbrica de carbó de Longyearbyen, ja que just aquest matí, al fer la meva foto matutina, m'he fixat que tot el fum anava directament cap a la UNIS. Llavors li he comentat l'experiment fotogràfic que estic fent, i potser podem usar les fotos per quadrar resultats. Al final tindran un ús i tot jeje. A més, se li ha acudit que ja que tenim un mostrejador que filtra molts metres cúbics, podem intentar mesurar dos dies diferents i propers, amb vents totalment oposats i veure si visualment podem apreciar les diferències als filtres!

Després de dinar, he tornat al laboratori. Faltava finalitzar el tema dels otolits, ja que tant la mesura amb peu de rei, com l'obtenció del pes en balança de precisió, necessitaven el seu temps. Quan he acabat, per acabar la jornada de laboratori, he volgut fer una prova amb els otolits dels peixos. En teoria, per poder veure bé els anells que tenen i comptar l'edat, cal llimar l'os amb paper de "lija" i he hagut de demanar al Mark si sabia on en podia trobar. M'ha portat a logística, i allà en tenien, bien! Total, que volia anar al laboratori de classes, perquè és on tenen lupes binoculars, però hi havia classe fins les 17h. Així, m'he esperat a que pleguèssin, i he fet la prova allà a veure si realment funcionava tot el protocol. Ha anat molt bé perquè almenys es podia veure clarament un anell (a part del nucli). Ara sé que ho puc mirar, així que haig d'aconseguir una lupa binocular per emportar-me-la al meu laboratori. Per això he anat obrint armaris i mirant si n'hi havia alguna. N'he trobat vàries, ja que les deuen fer servir pels cursos, així que demà preguntaré a la responsable si me'n puc quedar una durant un parell de setmanes.

Just quan plegava, m'he trobat amb l'Anna (Rússia) al passadís, i li he dit si volia pujar amb mi a peu fins Nybyen. Així no hi havia d'anar sol. Li faltava acabar un parell de coses (5-10 minuts), així que l'he esperat i hem anat xerrant xino xano, així es fa menys pesada la tornada a casa. Ella ha portat la bici caminant, perquè diu que li costa pedalejar fins a dalt (com a la majoria jaja). Poc a poc, ja vaig coneixent més gent, així que sempre hi haurà més opcions de fer coses, parlar, caminar, excursions, etc :)

Ja dins la barraca, avui he fet un sopar saludable després de parlar amb la Mari. Tocava amanida i calamars a la planxa! Tot molt bo ;) Espero que a mitja nit no em desperti amb gana jeje. Després, he tornat a l'habitació i he parlat amb la familia i l'Astrid. Hem estat planificant les nostres vacances de Nadal, ja que volem aprofitar per marxar. Finalment, he anat a la cuina a veure la tele amb la Mari i la Mary Ann, i a dormir!

L'Avi Salmó des de la Barrack 4, room 211, Nybyen, Svalbard

Enllaç directe a la resta de fotografies d'aquest viatge: http://picasaweb.google.com/oktopusgarden1/ResumSvalbard#


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Arxiu del diari

Sobre el viatger