Curses (85) Llibres (64) Viatges (270)

dimarts, 31 d’agost del 2010

31/08/2010 - Les probabilitats no serveixn per a res -


Segon dia consecutiu que veig un ós polar. Quina mena de llei estadística em pot explicar com pot ser això? xDD Sí, avui hem tornat a tenir l'oportunitat (molta menys gent però) de veure un ós polar des la UNIS. Aquest cop estava més endins de l'Adventdalen, i probablement era el mateix individu d'ahir. El dia s'havia llevat asoleiat, i sense fred durant el descens de Nybyen a Longyearbyen. Al final ja no sé si m'estic acostumant, si vaig ben vestit, si realment 3-4ºC no és tan fred, o una suma de totes les coses jeje. Però bé, amb tot això, a les 8:30h, estava al meu despatx. Avui ja sense russos, només ha quedat el Peter, un de molt simpàtic que sempre em saluda pel meu nom al matí :)


Per començar el dia, amb el Mark hem endreçat la KISP III del mig del laboratori. L'hem posat a la seva caixa (pesa un munt), i l'hem deixat al passadís. Ara per ara, no la farem servir :P Una mica més tard, i de nou a la meva oficina, ha aparegut el Tol, que ja ha tornat de la campanya de mostreig on ha anat a col·laborar. Torno a tenir companyia permanent! Després de treballar en l'abstract, crec que només em falta fer un parell de tests estadístics i ho podré donar per acabat. A veure si a la tarda tinc temps, o sinó demà :)

















Durant la resta del dia, he estat fent una recol·lecció de material. Obrint cada una de les portes del laboratori, i tots els calaixos per veure exactament de què diposo. He trobat coses noves que no imaginava que tindrien, i més tard, comentant la jugada amb el Mark, hem intentat aclarir bé què faré servir per no haver de netejar coses inútilment. Ell m'ha deixat tot el seu material (es fia de mi), així que he agafat una caixa plena de soxhlets i balons del seu despatx. Els té amagats allà perquè uns altres anys, alguns estudiants de màster li havien trencat i són força cars. Després, he prepatat els condensadors amb les connexions adequades. Resulta que aquests són el nou factor limitant en quant al número de mostres setmanals que puc fer, ja que n'hi ha només 6 que em vagin bé. De totes formes, és suficient, així que aquest tema l'hem deixat solucionat. També he trobat "peres", tinc embuts i matrassos aforats grans, és a dir, bàsicament de tot. Abans de dinar, he pujat a la teulada perquè he vist la porta oberta, i m'he trobat un home mirant cap a l'interior de l'Adventdalen. Com que el Tol m'havia dit que des de logística (planta baixa), havien preparat un telescopi per veure l'ós, li he demanat a l'home si ell l'estava veient en aquell moment. Ràpidament m'ha deixat els binocles i he pogut tornar a veure l'ós polar! La gent que l'havia vist des de logística no tenia tan bona visió, així que nosaltres hem estat més tranquils jeje. Aquest cop estava darrera la carretera, però força endins de la vall! De totes formes, això de que s'acosti a la nostra banda no m'ha fet tanta gràcia :P

Un cop he dinat, he tornat al laboratori, i he netejat tot el material que definitivament faré servir. Tocava seguir el protocol de neteja apassionant que consta de vàries etapes, però mira, ha servit per enfundar-me de nou la bata, ulleres de seguretat i preparar tots els dissolvents que faré servir. Amb tot això, s'ha fet l'hora de recollir i marxar cap a casa. En teoria avui havia de conèixer al Professor Kallenborn, però m'ha dit el Mark que ha arribat al migdia (jo estava al laboratori), i ha marxat corrents per embarcar en un vaixell, així que no sé quan el podré conèixer jeje. A ell li ha anulat el sopar que havien de gaudir aquesta nit xD

Avui la Lorna es quedava treballant fins molt tard, així que he pujat sol cap a casa i tranquilament he passat la tarda entre l'habitació, la cuina i després veient la tele amb la Mari, quan ha tornat de la piscina. Un dimarts tranquil i a veure com evoluciona la setmana, ara toca anar a descansar :)

Bona nit,

L'Avi Salmó des de la Barrack 4, room 211, Nybyen, Svalbard

Enllaç directe a la resta de fotografies d'aquest viatge: http://picasaweb.google.com/oktopusgarden1/ResumSvalbard#


dilluns, 30 d’agost del 2010

30/08/2010 - Ós Polar -


Al començar el dia, no hagués dit mai que marcaria un abans i un després a la meva estada a Svalbard. Avui he pogut contemplar un ós polar en el seu estat natural i salvatge! Però bé, comencem pel començament. Aquest matí, m'he llevat prou bé i he tingut temps d'acabar-me de preparar les coses per menjar a la UNIS. Se m'han acabat les galetes allà, i calia portar algo per menjar a mitja tarda! Al final, he sortit a les 8h com sempre, i tota la baixada ha estat prou tranquila sense vent. Es notava una mica el fred però era suportable (3ºC). El que m'impacta és que quasi sempre baixo sol, els estudiants deuen entrar més tard, això sí, veig cada matí el mateix cotxe de treballadors i el parell d'autobusos fent la seva ruta jeje.

Es veia una mica de sol a sobre de Longyearbyen, així que estava desitjant arribar a la zona centre i aprofitar els rajos, però al arribar, un núvol s'ha encarregat d'aixafar-me els plans xD A la UNIS, m'he dirigit directament a la meva oficina o despatx compartit, i m'he trobat el meu lloc ocupat! Els russos que vaig veure ahir treballant, van deixar totes les coses al mig, així que he començat a apartar un portàtil i uns quants cables per deixar la meva taula lliure :P Cap a les 9 i algo han arribat, han saludat però no m'han dit res sobre l'ocupació xD Es veu que marxaven avui de campanya en un barco al migdia i encara estaven preparant coses. Ja se sap, sempre queden coses pendents :)
















Avui, com cada dilluns, tocava posar en marxa els mostrejadors d'aire. Així que hem quedat amb el Mark per pujar a la teulada a les 12h. Una mica abans, he anat a portar el full de taxes al Ruben d'administració, per a que em puguin pagar la meva feina com a "taxi-driver". Just quan parlava amb ell, hi havia un munt de gent acumulant-se a l'escala però he pensat que eren de la mateixa classe i estaven parlant alguna cosa. Greu error! El Ruben m'ha dit, com qui no vol la cosa, ja has vist a l'ós? I jo, com? On hi ha un ós? xDD Total, que m'ha dit que estava a l'altra banda del fiord, he anat a mirar per la finestra però la gent havia desaparegut, així que no sabia si era veritat o no. De totes formes, com que havia d'anar al laboratori, des d'allà es té millor visió. He estat mirat una estona per la finestra, i he vist una taca blanca movent-se entre les cabanes de l'altra banda. Sí, està a 2 km, però es podia apreciar, encara tinc bona vista :P Total que he tornat a l'escala, i m'he trobat una dona mirant per uns binocles. Li he preguntat si el podia veure, i m'ha deixat mirar! Allà estava, caminant per la platja, controlat per una barqueta del governador. Poc a poc, la gent s'anava acumulant i m'he trobat al a Pernilla. Quan li havia dit abans el tema de l'ós, s'ha pensat que m'havien prés el pèl jaja. Total, que al final la dona havia de marxar però m'ha deixat els binocles tot el temps que volgués, que ja li tornaria, així que m'he quedat observant. He pujat al segon pis, on han muntat un telescopi i he pogut fer una foto a través d'ell. Ampliant aquesta foto, es podia veure la forma de l'animal i tot :D Entre els estudiants emocionats i els altres curiosos, hem anat comentant la jugada i compartint els binocles, fins que poc a poc s'ha anat dil·luint la gent i hem tornat tots a treballar.















Jo he pujat amb el Mark a la teulada, i al passar pel segon pis, el telescopi estava lliure, així que hem mirat i hem fet una segona tanda de fotos jeje. Ara l'ós estava estirat i no es vèia bé, però hi era ;) Ha estat entre 30 i 45 minuts seguint la costa en direcció est, i quan s'ha allunyat, l'han deixat estar. Veurem si decideix tornar o no. Des de la teulada l'hem pogut veure com pujava cap a una de les valls amples, i després ha desaparegut. Ha estat una experiència impactant, ja que no esperava veure'n cap, i menys a l'estiu i aprop de la ciutat!

Un cop encesos els mostrejadors, tocava dinar que ja era tard. Se m'ha passat de nou l'hora per anar a buscar un rifle (si és que n'hi havia de disponibles, que jo ja ho dubto), i he menjat a la sala de reunions. M'he acomiadat de la Pernilla, que marxa un mes i mig a fer un curs d'espectrometria de masses a Tromso, i després ha vingut a dir adéu just quan marxava. A continuació ha tocat pesar filtres nous i antics per fer càlculs de concentracions de partícules. He continuat preparant un abstract i el material que necessitaré per les extraccions dels peixos. He revista tots els armaris i racons del laboratori, trobant coses que em poden servir. Demà haig de veure, què netejo i què no segons el que hagi de fer servir. No tinc clar si tindré el 100% del material, però no està malament. De totes formes, com que haig d'esperar la caixa de Barcelona, tinc temps per buscar, remenar i robar d'altres laboratoris :P

Amb tot això, he berenat les llesques de pa amb paté que portava, i s'ha fet l'hora de marxar (cap a les 18h). He anat a buscar la Lorna per veure si plegava o no, però s'havia de quedar treballant fins les 20h, així que jo he marxat perquè volia anar a la Svalbardbutikken. Avui he tornat a comprar força coses, per acabar d'omplir de nou tot el rebost. Almenys tinc menjar per uns quants dies jeje. El congelador torna a estar ple :P La pujada fins a Nybyen ha estat cansada de braços pel pes, però ho he pogut fer tot seguit. Al arribar a la cuina, m'he trobat una gentada allà dins! Eren els companys de classe i amics de la Mari, que avui havien vingut a sopar allà, i havien preparat xocolata desfeta :) Se'm fa extrany que mentre jo estava berenant, ells estaven fent el postre-tertúlia després del seu sopar jeje. Hem estat tots xerrant una estona, així ja els conec a tots una mica més, i a les 20h han marxat. Just quan jo havia de cuinar, espero que no hagin marxat per això :P He estat sopant sol, i després he anat una estona a l'habitació a parlar amb la familia.





















Abans d'anar a dormir, he anat de nou a la cuina i hi havia la Mari mirant la tele. M'he quedat una estona xerrant sobre un programa de televisió al qual és adicta (és com un gran hermano al carib, de la televisió danesa xD). Li he passat les fotos de l'ós polar a la Luba i després també hem fet intercanvi de fotos amb la Mari, de les dues excursions que hem compartit. N'he penjat alguna nova en entrades del blog posteriors (excursions a Trollsteinen amb la familia de la Mari, i a Plateaufjellet dijous passat). Després, directament a llegir i descansar!

Molt bona nit i fins demà, en teoria coneixeré al Professor Roland Kallenborn :)

L'Avi Salmó des de la Barrack 4, room 211, Nybyen, Svalbard

Enllaç directe a la resta de fotografies d'aquest viatge: http://picasaweb.google.com/oktopusgarden1/ResumSvalbard#


diumenge, 29 d’agost del 2010

29/08/2010 - Sukkertoppen -


Avui he fet el meu cim número 7 del total de 10 que plantegen com a requisitis per entrar en el sorteig d'un viatge xD No crec que arribi a fer els 10 cims, perquè almenys un d'ells està a l'altra banda del fiord, però mai se sap. Jo simplement m'apunto a totes les excursions possibles i així surts una mica al camp! Després dels canvis de plans d'ahir, aquest matí la Lorna m'ha enviat un sms per dir-me que sortiríem a les 10:30 i que s'havia apuntat més gent. Perfecte :)
















A l'hora convinguda, han aparegut a la meva Barrack, la Hanne, l'Anna i la Fanny, a més de la Lorna. He anat ben acompanyat avui, tot dones jaja. La idea era senzilla, pujar a Sukkertoppen (el cim del sucre) i tornar. Res complicat ni llarg, perfecte per un diumenge que es movia entre núvols i sol. Hem baixat per la carretera fins arribar al centre de Longyearbyen, i a l'alçada de la Svalbardbutikken, hem trencat a mà dreta. Des d'allà, es podia enfilar directament cap a la carena que després ens havia de portar cap al cim. He descobert que la darrera casa abans de pujar pertany al governador, perquè el cotxe aparcat a l'entrada tenia el nom de Sysselmanen escrit als costats! Bé, un cop superada la carena, calia tombar a mà dreta i pràcticament seguir una línia recta cap al cim, intentant seguir un caminet no massa visible i amb trams de roca al més pur estil tartera. És un ascens curt (hem arribat a dalt en 1 hora) però durillo perquè no tens descansos, de totes formes, no hi ha hagut problemes :)
















Un cop al primer cim, on es trobava la bústia per signar, hem obtingut les primeres panoràmiques de l'entorn. És maco perquè pràcticament pots veure tots els cims dels voltants: Trollsteinen, Sarkofagen, Nordenskjöld i Plateaufjellet, a part de l'Adventdalen clar :) M'ha comentat la Lorna que hi havia un grup que avui pujava a Nordenskjöld, que és on jo volia anar inicialment ahir. El que passa és que sempre hi ha boira allà dalt, i avui no era una excepció. No crec que hagin pogut veure res, així que toca esperar un cap de setmana millor! Amb les signatures pertinents, hem decidit continuar pujant al segon cim que estava a 5 minuts. Bàsicament consisteix en una cresta rocosa des d'on obtens millors vistes :) Aquí hem decidit aturar-nos a menjar i beure. No bufava gens de vent i el sol ens il·luminava directament, així que s'estava prou bé. Cadascú ha anat treient el que portava, i hem gaudit dels rajos de sol per broncejar-nos jeje. Seguint la cresta on ens trobàvem, accedeixes a la Gruveplateau (plana de les mines) i pots pujar a Trollsteinen també. Ha de ser una ruta xula!





















Quan ja anàvem a començar el descens, la Lorna ha volgut treure pes de la seva motxilla, i ha llençat l'aigua calenta sobre un tros de molsa. De cop, ha passat d'estar seca i gris, a adquirir un color verd intens i moure's, com si estigués viva. Bàsicament s'estava hidratant jeje. Però clar, les 4 biòlogues s'han emocionat i s'han posat totes a veure la reacció i fer proves. S'han estat 10 minuts buidant aigua a vàries parts del terra, entre exclamacions de sorpresa i celebració jeje mentre jo m'ho mirava i fèia fotos xDD Era un espectacle :) Finalment, hem decidit anar cap avall, i de cop es notava un ambient molt més fred. M'he hagut de posar els guants i gorro ja que el vent era gelat. Abans de baixar de la cresta, he vist que hi havia una cosa extranya en una pilona de pedres. Ho hem tret, i resulta que era una caixa de gelat de plàstic, on hi ha un segon llibre de firmes (al segon cim) i dibuixos. Està amagat com si fós un tresor, i ha estat divertit firmar que hem estat regant la molsa xDD
















Llavors ja si que hem enfilat cap a baix, sense aturar-nos més perquè fèia fresca. A la darrera part de la baixada, m'han tornat a preguntar com és que baixava tan ràpid i fàcilment. He intentat explicar de nou la tècnica, però no sé, ho dec fer inconscientment. Ens hem creuat amb un parell de famílies que pujaven però no hi ha hagut incidències al camí jeje. Amb tot això, a la 13:30 estàvem al centre. Tres de les quatre noies havien d'anar a la UNIS. Jo em volia quedar fent "shopping" a les rebaixes de roba de muntanya. Així que hem pactat amb la Lorna d'estar 10-15 minuts a la universitat i després passejar fins les 15h (quan obren el supermercat, ja que ella havia de comprar menjar). Dit i fet, hem anat a la UNIS i m'he trobat tots els russos treballant i el Mark també. Aiaia un diumenge al migdia, no pot ser això :) Cap a les 14h, hem sortit cap a la zona de tendes i he estat mirant si hi havia grans rebaixes. Hi ha coses que estan molt millor de preu que a Barcelona, però de moment no necessito jaquetes i polars. He visitat també les tendes de records, i més o menys ja sé que puc comprar i a quins preus, ha estat una primera aproximació :P





Després, he vist com s'acumula la gent a la porta per entrar a comprar al super un diumenge tarda jaja. M'ha recordat a les rebaixes del Corte Inglés però només amb 10-20 persones :P Ja que he entrat, he mirat si hi havia coses interessants, i efectivament, m'he quedat hamburgueses, calamars congelats (que encara no havia vist mai), porc en bistecs i en tira, una cosa que em va ensenyar la Mari i que està molt bé de preu perquè no té greix i s'aprofita al 100%. Total, que jo no havia de comprar res i he sortit amb un bon assortit. De totes formes, hi havia d'anar demà o dimarts, així que menys coses que hauré de pujar. Un cop a Nybyen, una dutxa llarga i ben recomfortant, i aprofitant la tarda, que ha estat tranquila a l'ordinador. Després, ha tocat esperanr l'hora de sopar i del segon partit del mundial per Espanya. Avui només valia guanyar o guanyar, i tot i la bona primera part de Nova Zelanda, al tercer i a l'últim quart, s'han acabat d'enfonsar i Espanya ha guanyat bé. Per acabar el dia, he pogut xerrar amb la gent de casa i a dormir.





















Una nova setmana comença, i haig de conéixer el meu "jefe" norueg, molt bona nit :)

L'Avi Salmó des de la Barrack 4, room 211, Nybyen, Svalbard

Enllaç directe a la resta de fotografies d'aquest viatge: http://picasaweb.google.com/oktopusgarden1/ResumSvalbard#


dissabte, 28 d’agost del 2010

28/08/2010 - Airship Museum de Spitsbergen -


Ahir vaig anar a dormir sense correu electrònic de resposta per part de la Lorna. Per tant, no sabia si avui aniríem d'excursió o no. I això significava no utilitzar l'alarma del mòbil com a despertador. De totes formes, aquesta nit m'he anat despertant vàries vegades, i finalment cap a les 10h m'he llevat. No he volgut esmorzar molt perquè volia dinar dora i baixar al poble abans de les 15h. Un cop estava ben despert i arreglat, he decidit enviar un sms per veure com estava el tema. Llavors ha arribat l'explicació, ahir van anar de festa amb dos companys de cuina que marxaven aquest cap de setmana, i per això no havia respost al correu. No es vèia en cor de fer res avui (primer sms). Després, s'ha adonat que és propietaria d'un rifle i això és un privilegi, i m'ha dit d'anar a fer una sortida curta a la tarda (segon sms). Per mi, perfecte, ho he començat a preparar tot. Finalment, després d'una hora, m'ha escrit dient que s'havia inspirat per una presentació oral que ha de fer i es quedaria treballant, i em preguntava si ho podíem aplaçar a demà (tercer sms). Evidentment, per la meva part, cap problema. Jo tenia el meu plan B :P
















Cap a les 14h, després d'estar endreçant i arreglant algunes fotos (tenen taques de l'objectiu de la càmera :S), he anat a fer-me el dinar (una bona amanida i un parell d'ous fregits). Volia visitar l'Airship Museum de Spitsbergen (Museu d'Aviació), el tercer que hi ha a la ciutat, i bàsicament el que em faltava per veure. La setmana passada em van dir que no valia la pena, però venint de gent que no va a museus, no puc valorar sense veure-ho :) Abans de marxar, he vist al fulletó que tenen una pàgina web. Perfecte, l'he obert per veure què explicaven, i posava que tancaven els dissabtes. Bingo, 10 punts pel David! De totes formes, com eren les 15h he decidit sortir de casa a fer una volta i fer "shopping". A mitja baixada, un cop superat el poliesportiu i gimnàs, m'he decidit a creuar el riu i mirar si el museu estava obert. Al meu subconscient em sonava haver vist cartells de que obrien tots els dies. Si no era així, podia fer les fotos a l'edifici ja que és una antiga granja de porcs, i visitar l'esglèsia, que està a la mateixa zona (Skjaeringa). Bé, efectivament estava obert el museu, així que he comprat l'entrada i he estat una hora i mitja (fins que han tancat a les 17h) documentant-me sobre les expedicions aèries que es van fer a principis de segle sobre el Pol Nord. Les històries són realment interessants i et transporten a com es vivia la competició entre els exploradors. En general tota l'exposició es basa en cartes, diaris i fotos que tenen com a fil conductor, l'evolució temporal. A més, a cada secció tens una sinòpsi d'un full per situar-te, amb el qual és fàcil seguir tots els plafons. En general m'ha agradat força, però crec que és massa car pel que ofereix (mateix preu que l'Svalbard Museum).































































Ja eren les 17h, i per tant massa tard per anar a comprar, així que he anat a visitar l'esglèsia. Estava a només 100 metres així que valia la pena provar. La Mari em va dir que l'interior era molt maco i el retaule, diferent. Tenia raó! Per començar, l'edifici és peculiar. No s'entra per una gran porta que porta a la nau central, tal i com estem acostumats. S'entra per una porta normal, que et deixa en un hall on t'has de treure les sabates i posar-te unes xancles. Aquí tenen un espai enorme per penjar-hi els abrics també, és un "macro-penjarobes". Llavors has de pujar unes escales, i al pis superior, et trobes un menjador enorme, decorat amb molta cura i amb taules i cadires ben cómodes per seure i llegir. Tenen un sortit de revistes en vàris idiomes, i un servei de begudes self-service, que pots utilitzar deixant els diners en un bol de vidre. Sí amics, aquí es fien de la gent! Al fons, hi ha la sala eclesiàstica pròpiament dita. Moltes cadires a banda i banda i el retaule i l'altar al fons. Resulta que està pintat a mà sobre fusta, amb vàries escenes de la vida de Jesús però que tenen un caire infantil, com si fóssin pintades per nens (almenys a mi m'ha recordat això). És força curiós, així que estic content d'haver-hi entrat :)



































En aquell moment, he baixat per l'altre pont, que està mig ensorrat i només permet un carril pels cotxes, fins al centre de Longyearbyen. He entrat al centre comercial (en teoria obre fins les 18h), però les tendes interiors ja estaven totes tancades, així que he mirat una mica els aparadors i he sortit al carrer principal per tronar cap a Nybyen. La pujada ha estat tranquila, l'ambient es notava fred però no bufava vent (3ºC). Un cop a casa, avui tocava actualitzar blog tranquilament, preparar un sopar a base de peix al forn (que sempre requereix més temps) i intentar veure el partit de la selecció d'espanya de bàsquet. Avui començava el mundial de Turquia, i gràcies a Internet, pots estar al dia de tot jeje. Espanya ha jugat fatal i només s'ha posat les piles quan anava per sota, massa tard i comencen el mundial amb derrota. El temps dirà si és bo o dolent aquest resultat, perquè recordo un mundial quedant primers de grup i jugant quarts de finals contra EEUU (i cap a casa jeje). Així que bé, toca seguir jugant! Després, a dormir i a veure si demà anem a caminar una mica o no (mai se sap amb la Lorna jaja). Per si de cas estaré llevat a mig matí :)

















A descansar!

L'Avi Salmó des de la Barrack 4, room 211, Nybyen, Svalbard

Enllaç directe a la resta de fotografies d'aquest viatge: http://picasaweb.google.com/oktopusgarden1/ResumSvalbard#


divendres, 27 d’agost del 2010

27/08/2010 - Dia d'ordinador -


Ens hem llevat amb una boira espessa a dalt de la vall, que ens ha acompanyat tot el dia. Només sortir de casa ja es veia el dia gris. No hi havia ningú al carrer, sempre miro amunt i avall per veure si hi ha més vianants, però avui res de res. Et sents una mica extrany i és en aquell moment quan te n'adones de que estàs a un lloc ben remot jeje. Per sort no fèia vent ni fred! Un cop a la UNIS, he estat tot el matí davant l'ordinador, creant fitxers excel amb les dades biomètriques i analitzant quines mostres poden ser més interessants. Abans de menjar, he demanat a la Lou si em podia ajudar a fer la gestió de l'enviament d'un paquet des de BCN. Necessito unes coses del laboratori per agilitzar la feina d'aquí dalt. Com sempre, han aparegut alguns problemes: DHL no vol oficines de correus com adreces destinataries, i aquí, la universitat ho rep tot allà perquè no hi ha adreces. Els carrers només tenen números xD Bé, al final simplement hem de treure aquesta informació de l'adreça i com que només hi ha un centre universitari, se suposa que ho entregaran bé xD Segurament dilluns faran l'enviament, a veurem on acaba jeje.
















Com que s'ha fet tard, ni me n'he enrecordat de provar a baixar a logística per aconseguir un rifle (has d'estar puntual a les 12h). Probablement, tampoc en tenien cap disponible però bé, tocarà de nou buscar-me excursions amb altra gent jeje. A més, he dinat sol a dalt perquè els altres ja fèia estona que han baixat a la cantina. Durant la tarda he conegut a la Sra. Marchenko. És la dona del cap del departament de Tecnologia Àrtica, on estic ubicat. El que passa és que ells treballen amb coses del gel. Es veu molt simpàtica i riallera. Bàsicament m'ha saludat perquè m'ha portat 2 russos al despatx. Han estat treballant tota la tarda amb unes sondes de dades meteorològiques molt professionals. A mitja tarda, hem pujat amb el Mark a la teulada per fer la recollida del filtre d'aire. Estava totalment gris, és increïble. Al laboratori, després de guardar el filtre i parlar una estona amb la Pernilla, he hagut d'obrir el renta-material (cal una tècnica especial ja descrita prèviament, usant una cullera, que només sé fer servir jo xD). Magic hands :P
















Al final m'he quedat treballant fins les 18 i poc amb la idea de baixar al Friday Gathering. Amb l'obtenció de dades meterològiques (que sempre surten 2 hores més tard), he pogut calcular el volum d'aire filtrat pel nou mostrejador. En total han estat 3500 m3, durant les 48h. Això és una burrada, aquest motor és molt bèstia. Potser caldrà canviar el nº d'hores. Almenys els càlculs semblen coherents amb els exemples del manual, així que no ens hem equivocat nosaltres al fer càlculs (ho he revisat molts cops) :) Al final, com que estava cansat de no haver dormit moltes hores, no he baixat a la cantina i he pujat fins a Nybyen contemplant el glaciar tenyit de color blau cel. Al arribar a la Barrack 4, hi havia la Mari a fora esperant la resta de gent per marxar de cap de setmana a la cabana de Bjorndalen. Em va convidar ahir nit, però com que he vist l'organització una mica malament, eren tots del seu curs de biologia, i volia descansar una mica aquest cap de setmana, vaig dir que no :) Un cop els he deixat baixant ben carregats (portaven unes motxilles enormes per només 2 dies, he flipat molt), he entrat a casa i he anat a berenar. He posat la rentadora i secadora tranquil (no falla, els divendres és el dia ideal jeje), sense gent pressionant al darrera. Després he estat parlant amb la família abans d'anar a sopar. Avui tocava "catalan cousine", això vol dir pa amb tomàquet i embotits cap a les 22h i pico. Estava mirant el partit de la supercopa d'Europa que ha guanyat l'Atlético de Madrid, això d'Internet és màgic jeje. Victòria pels madrilenys i un bon àpat per mi xD

I ara, ja toca descansar. Bona nit!

L'Avi Salmó des de la Barrack 4, room 211, Nybyen, Svalbard

Enllaç directe a la resta de fotografies d'aquest viatge: http://picasaweb.google.com/oktopusgarden1/ResumSvalbard#


dijous, 26 d’agost del 2010

26/08/2010 - Excursió nocturna -


Després d'avançar feina ahir, extraient els otolits de tota una espècie, avui només faltava treballar amb el bacallà. A diferència de la resta de la setmana, el dia s'ha llevat ben clar i sense excessiu fred (per manca de vent). El camí cap a la UNIS ha estat plàcid, tot i que em trobo molt millor quan arribo a la part final, prop de la Svalbardbutikken, ja que allà dóna el sol i t'escalfa una mica la cara :) Abans però, a la recta entre Nybyen i el gimnàs, m'he espantat perquè ha començat a sonar un soroll gran dalt de la vall, suposo que eren algunes roques caient!
















Al llarg del matí he estat passant les dades biomètriques dels peixos a un Excel i fent algunes gràfiques de la relació longitud-pes, per veure què sortia. A més, també he estat treballant amb els valors dels mostrejados d'aire, ara que ja tenía totes les dades ambientals, podia omplir l'excel i comprovar que de moment estaven funcionant a la perfecció. El que he notat és que tenia molta gana durant el matí. He anat menjant galetes abans de l'hora de dinar, no pot ser això! Per sort, a les 12h puntuals hem baixat a la cantina a menjar. Avui ja he agafat els coberts del menjador (sí, aquí de moment no et fan pagar per usar-los) i així tens menys coses a portar i netejar :P De nou, el tema estrella eren els gossos jeje, jo aprofito per desconnectar el cervell una estona, ja que tampoc hi tinc massa a dir :)
















A la tarda, he anat al laboratori per obrir els caps dels bacallàs i mirar si es podien extreure els otolits. És espectacular com canvien en les espècies marines. Són molt més grans i blancs, i per tant, fàcils de trobar i treure. He començat amb el peix més gran, per facilitar la localització, però després he estat capaç de treure'ls fins i tot dels peixos més petits. La única pega ha estat que, després de tallar la part del múscul i estirar la pell, aquesta no té prou força per mantenir-se ferma, i la majoria de peixos s'han obert per l'orifici anal i deixaven anar totes les vísceres internes. Era força fastigós, però ja hi estic acostumat. Són masses campanyes de mostreig fent això, i en moviment. Almenys ara s'estaven quiets jeje. Finalment, després d'un parell d'hores llargues, he obtingut les meves 17 bossetes amb els otolits de tots els peixos. Els he embolicat un a un per tornar a guardar al congelador (millor de com estaven) i per avui ja n'hi havia prou de laboratori. Estem ben orgullosos de les campanes extractores, perquè en els 3 dies que he estat treballant amb peix que desprèn força pudor, no s'olorava res al laboratori!!
















Cap a les 17h he tornat a l'ordinador amb la idea de treballar una mica però que no es fés tard. Un dia que acabo d'hora, volia pujar tranquilament a Nybyen jeje. Al final m'he animat distribuint el calendari de mostres que puc fer i fent una llista exacta del material que necessito per treballar. S'han fet les 18h xD Un cop llest per marxar, la darrera cosa a fer era anar al laboratori i treure la brossa de peix de la campana, i baixar les mostres a la cambra freda de logística. Ara que ja hem descobert que puc obrir la porta des del carrer, hi puc anar sol :P De totes formes, quan sortia, m'he creuat amb la Monika, que ens deixa demà ja per sempre, i m'ha acompanyat per una ruta diferent xD Ella havia de treure unes caixes de la cambra, així que l'he ajudat i ens hem acomiadat. Poc a poc havíem començat a parlar al laboratori, però aquí la gent va i ve, i no s'hi pot fer res :)


















Quan pujava cap a casa, m'ha passat algo extrany. Avui no he seguit la ruta normal perquè venia del magatzem, i per tant he pujat pel carrer de darrera de la Svalbardbutikken. Quan em volia incorporar al carrer principal, se m'ha acostat una noia dient-me si em podia regalar algo per llegir. Entre que el meu cervell ha entés la pregunta i he pogut llegir el títol de la revista que m'ensenyava, ha passat un temps preciós abans d'adonar-me que em volien reclutar. Sí amics, els testimonis de Jeovà també estan a Svalbard. Almenys avui hi eren! Ràpidament, he dit que no m'interessava i he fugit pel carrer principal fins que m'he aturat al supermercat a comprar dues coses que necessitava. Al final he sortit amb tres ítems perquè m'he endut un paquet de iogurts beguts que estaven d'oferta. Aquí, quan les coses estan a punt de caducar (vol dir que caduquen aquell dia), les posen a meitat de preu com a mínim. Així s'ho deuen treure de sobre, però realment és interessant perquè en el cas dels iogurts, no passa res si te'ls menges 2 dies més tard. Avui eren de maduixa i fruites del bosc! Tot el camí de pujada fins a Nybyen he anat menjant les galetes de vainilla que acabava de comprar, eren el meu auto-regal per haver acabat la feina dels peixos jejej. No fèia gens de fred per sort, si no se m'haguèssin gelat les mans :P



















A la cuina m'he trobat amb la Mari i m'ha recordat que havíem dit d'anar d'excursió nocturna i intentar veure la posta de sol. Pensava que no havia estat una proposta ferma, però he vist que sí. Cap problema, jo m'apunto a tot el que pugui :) Ja que la seva amiga "Dark", que ara ja sé com es diu Marie Ann, té rifle aquesta setmana, hem d'aprofitar. D'aquesta forma, hem estat xerrant mentre ella sopava, i després he començat jo a fer-me el meu menjar (cigrons i peix). Hem estat buscant quin peix era (jo sempre compro sense saber, evidentment els noms estan en norueg). He menjat Bagre, realment bo i suau així que cap problema! Abans de sortir a caminar, havíem quedat a les 22h, la Mari s'ha prés les seves pastilles (té algun problema al·lèrgic i li estan fent un tractament especial sense sucres ni derivats) i s'ha marejat una mica. No sabem si li ha fet reacció alguna cosa o ha estat el cansament, però ja li he dit que podíem deixar l'excursió per un altre dia.


Per sort, s'ha recuperat bé (teníem encara 1h), i a les 22h, hem sortit amb la Marie Ann en direcció a Huset, per remuntar la vall cap al Longyearbreen (glaciar) i pujar per la vall lateral fins a Plateaufjellet. El mateix lloc on vam estar dissabte vespre gaudint de la posta de sol. La sortida ha estat dureta per a elles dues, ja que com sempre, totes les excursions comencen en pujada dura aquí. Almenys, un cop han estabilitzat pulsacions, hem anat fent tot seguit fins arribar dalt de la planície. Igual que l'altre dia, encara hi havia parts gelades a la petita vall, i hem estat fent bones fotos. Un cop a dalt, l'ambient era de núvols i no hi havia sol (ja ens ho esperàvem), però es podia veure tot el fiord, i teníem tot un grup de rens pasturant! Només hi havia una mica de boira al fons de l'Isfjorden, que li donaven un toc més tètric al paisatge :)
















Després de les fotos pertinents, avui hem enfilat directament direcció a la caixa negra de Plateaufjellet, passant pel monument a un dels accidents mortals provocats per un ós polar. Possiblement sigui el que ha passat més aprop de la ciutat, ja que si bé és a dalt d'aquesta muntanya, en tot moment pots veure Longyearbyen i Nybyen. Es veu que al març de 1996, dues noies noruegues que estaven visitant a una amiga aquí a Svalbard, van decidir fer aquesta excursió curta i propera a la ciutat sense rifle. La sort no es va aliar amb elles, i van ser atacades per un ós. Una va morir i l'altre va salvar la vida perquè va saltar el penyasegat (caient 30 metres avall) i es va trencar les cames. Jo crec que va tenir sort perquè la caiguda és infinitament més llarga, així que devia quedar-se en algun sortint! Després de la pilona i placa commemorativa, hem bordejat tot el penyasegat, fent més fotos, fins arribar a l'inici del descens. Avui ens hem acostat a les dues pilones de pedres que hi ha en un sortint i ens hem fet fotos "rey leon" a la punta! Després, hem passat pel poblat "hobbit" (forats en un turonet d'herba jeje) i hem arribat, tot baixant, a la caixa negra i el mirador amb tamburet xDD


Hem firmat, i ens hem assegut a gaudir de les vistes del fiord tot menjant i bebent alguna cosa per escalfar el cos. Començava a fer una mica més de fred! Eren ja la 1:30h, així que hem enfilat la baixada cap a Skjaerinja (barri de l'esglèsia) per retornar a Nybyen per la banda de Huset. A les 2 i poc estàvem a la barrack 4. Elles dues s'han quedat bebent una mica més a la cuina, però jo m'haig de llevar dora demà al matí (elles no jeje), així que a descansar 5 horetes almenys! Una bonica sortida, 5 dies després i amb un paisatge tan diferent, per això sempre t'has d'apuntar a les sortides, tot i que repeteixis entorn :)





































Molt bona nit,

L'Avi Salmó des de la Barrack 4, room 211, Nybyen, Svalbard

Enllaç directe a la resta de fotografies d'aquest viatge: http://picasaweb.google.com/oktopusgarden1/ResumSvalbard#


Arxiu del diari

Sobre el viatger